Lär känna hudens fiender!

Din hud har många fiender – några av dem kan (nästan) bekämpas.
Hudens åldrande kan delas upp i två typer: åldrande som kommer inifrån och utifrån. Åldrande som kommer inifrån orsakas av mer eller mindre oundvikliga faktorer som gener och hormoner. Åldrande som kommer utifrån orsakas av yttre faktorer, som man till en viss del själv kan styra: livsstil, miljö och solexponering (fotoåldrande).

I den bästa av världar ...
Forskare menar att om den biologiska klockan var det enda som påverkade huden skulle åldern inte synas förrän i slutet av 50-årsåldern. Det innebär att de oundvikliga faktorerna som påverkar inifrån kanske endast står för en mycket liten del av alla synliga tecken på hudens åldrande.

Lär känna hudens fiender: De yttre faktorer som bidrar till hudens åldrande.

Det är mycket intressantare att se på de faktorer som påverkar hudens åldrande utifrån. Enligt forskare orsakar de yttre faktorerna upp till 90 % av alla synliga tecken på hudens åldrande. Miljö- och livsstilsrelaterade faktorer som skillnader mellan inomhus- och utomhusklimat, luftförorening, hudirriterande kemiska ämnen, alkohol och tobak påverkar alla hudens utseende. Ultravioletta strålar står för omkring hela 80 % av alla skadliga påverkningar och är därför den mest dominerande faktorn för hudens åldrande. Åldrande orsakat av UV-ljus kallas också för fotoåldrande.

  • Solen är den största boven. När huden exponeras för solens UV-strålar förstörs hudens struktur. Den blir grövre och det bildas synliga fina linjer och rynkor samt pigmentförändringar. Använd alltid en dagkräm eller smink med lämplig solskyddsfaktor när du är utomhus.
  • Ett torrt klimat torkar ut huden. Det mest extrema exemplet är kanske luften ombord på ett flygplan. Men även vanlig luftkonditionering och centralvärme medför uttorkning och ständig exponering påverkar hudens tillstånd. Investera i en luftfuktare om du tillbringar mycket tid i miljöer som värms upp eller kyls ned på konstgjord väg.
  • Det finns massor med luftföroreningar, smuts och damm i många miljöer, särskilt i tätbefolkade områden och industriområden. Både huden och slemhinnorna i näsa, lungor, ögon, läppar m.m. kan påverkas.
  • Alkohol har en vattendrivande effekt och kan påverka vätskebalansen. Det kan göra att kroppen torkas ut, vilket naturligtvis påverkar huden. Hälsoundersökningar har visat att vin har fördelaktiga egenskaper, när det intas i måttliga mängder.
  • Det är bevisat att nikotin påverkar de mycket fina blodkärlen i huden negativt. Rökare har lägre blodgenomströmning i huden än icke-rökare. Cigarettrök är en av de mest koncentrerade källorna till fria radikaler. 
  • Det är bevisat att en ensidig och obalanserad kost med ett lågt innehåll av frukt och grönsaker bidrar till hudens generella åldrande. Rätt näring är viktigt för att väsentliga behov ska uppfyllas och är därför avgörande för att hålla huden frisk. Frisk, vacker hud och optimal näring hänger ihop.